V petek, 19.novembra 2021, smo obeležili dan slovenske hrane s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Z njim želimo spodbuditi uživanje in kupovanje slovenske hrane, otroke vzpodbuditi k rednemu zajtrkovanju, ter s tem izboljšati prehranske navade.

Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in višjo hranilno vrednost. Doma pridelani hrani ni potrebno dodajati konzervansov in barvil za podaljševanje njene obstojnosti. Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev in predelovalcev pripomoremo tudi k zmanjšanju toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.

V ta namen so učenci tudi letos na šoli imeli za »zajtrk« kruh, maslo, med, mleko in jabolko – živila slovenskega porekla.

Več informacij o projektu na spletni strani: http://www.tradicionalni-zajtrk.si/ ali http://www.ohranimo-cebele.si/default.asp?sif_co=4, kjer se nahaja veliko gradiva na temo čebel in čebelarstva.

 

Oznake: