V petek, 18.novembra 2022, smo obeležili dan slovenske hrane s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki ga praznujemo že dvanajstič po vrsti
Z njim želimo spodbuditi uživanje slovenske hrane, otroke vzpodbuditi k rednemu zajtrkovanju, ter s tem izboljšati prehranske navade.
Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.
Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in višjo hranilno vrednost. Doma pridelani hrani ni potrebno dodajati konzervansov in barvil za podaljševanje njene obstojnosti.
V ta namen so učenci tudi letos na šoli zajtrkovali živila lokalnega izvora
Kruh (pekarna Žito),
Maslo (mlekarstvo Podjed),
Med (čebelarstvo Koderman),
Mleko (kmetija Cerar)
Jabolko (sadjarstvo Miš)
Več informacij o projektu na spletni strani: Tradicionalni slovenski zajtrk (nasasuperhrana.si) in ohranimo čebele, kjer se nahaja veliko gradiva na temo čebel in čebelarstva. Video posnetek kako so nastale posamezne sestavine zajtrka, ki so ga otroci pogledali na dan slovenskega tradicionalnega zajtrka je na tem naslovu.
Fotografije:
Oznake: ND (naravoslovni dan)