V petek, 17.novembra 2023, smo obeležili dan slovenske hrane s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki ga praznujemo že trinajstič po vrsti.

Z njim želimo spodbuditi uživanje slovenske hrane, otroke vzpodbuditi k rednemu zajtrkovanju, ter s tem izboljšati prehranske navade.

Več pozornosti smo letos namenili kruhu, saj je bil letošnji slogan »Kruh za zajtrk – super dan!«. Kruh je poleg masla, mleka, medu in jabolka ali drugega slovenskega sadja ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka. 

Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Zato smo se veliko pogovarjali o pomenu zajtrka, lokalni hrani in samooskrbi ter izvajali različne aktivnosti na razredni in predmetni stopnji.

Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in višjo hranilno vrednost. Doma pridelani hrani ni potrebno dodajati konzervansov in barvil za podaljševanje njene obstojnosti.

V ta namen so učenci tudi letos na šoli zajtrkovali živila lokalnega izvora

Kruh (pekarna Zdrav obrok),
Maslo (mlekarstvo Podjed),
Med
(čebelarstvo Koderman),
Mleko
(kmetija Cerar)
Jabolko
(sadjarstvo Miš) 

Tudi starši se lahko doma pogovorite z otroki o zdravih, prijetnih, okusnih in rednih zajtrkih, pa tudi o pomembnosti uporabe domačih živil, saj so le ta bolj kvalitetna in zdrava kot tista, ki v tovornjakih naredijo na tisoče kilometrov, preden pridejo na mizo.
Skupaj lahko pripravite tudi tradicionalne slovenske jedi. Zato vam spodaj prilagamo recepte z okusi Slovenije, ki jih je pripravila stanovska organizacija čebelarjev, kmetov in zadrug.

Recepti z okusi slovenije

Več informacij o projektu na spletni strani: Tradicionalni slovenski zajtrk (nasasuperhrana.si) in ohranimo čebele, kjer se nahaja veliko gradiva na temo čebel in čebelarstva. Video posnetek kako so nastale posamezne sestavine zajtrka, ki so ga otroci pogledali na dan slovenskega tradicionalnega zajtrka je na tem naslovu.

Fotografije: